בשנים האחרונות מתרבות המערכות הסולאריות הממוקמות על גגות בתים פרטיים ומבנים עסקיים. המגמה הירוקה, עידודן של הרשויות השונות (הממשלה, רשות החשמל ועוד) והצעדים שהן נוקטות לטובת כאלה הרוצים להפיק את החשמל שלהם בעצמם, הופכים את המערכות הסולאריות הביתיות והעסקיות לחלופה משתלמת ויעילה לאספקת אנרגיה מתחדשת לעשרות שנים. אולם, מערכת סולרית זקוקה לתחזוקה וטיפול שוטפים, על מנת למצות את מלוא יכולותיה.
על מנת להבין לאיזו תחזוקה זקוקה מערכת סולארית, יש להבין כיצד היא בנויה. מערכת כזו מורכבת מארבעה חלקים עיקריים:
- פאנלים סולאריים אשר תפקידם לקלוט את אור השמש ולהפוך אותו לזרם ישר (DC). הפאנלים מורכבים ממסגרת אלומיניום, זכוכית מגנה ומהתאים הפוטו-וולטאיים.
- קונסטרוקציית אלומיניום או נירוסטה חזקה המייצבת את הפאנלים הסולאריים לגג בזווית הנכונה לקליטה מקסימלית של אור השמש.
- ממירי המתח (המכונים "מהפכים") אשר הופכים את הזרם הישר (DC) שמייצרים הפאנלים לזרם חילופין (AC), שמתאים לרשת החשמל בישראל.
- כבלים, מפסקים ורכיבי חשמל נוספים המקשרים בין חלקי המערכת השונים.
כפי שניתן להבין, כל אחד מרכיבי המערכת זקוק לתחזוקה וטיפול שוטפים, אשר בלעדיהם הוא עלול שלא לבצע את תפקידו כהלכה.
מה כולל טיפול במערכת אנרגיה מתחדשת \ סולארית?
- הפאנלים הסולאריים – החלק הנחשב לזקוק לתחזוקה בתדירות הגבוהה ביותר הוא הפאנלים הסולאריים. בגלל שטחם הנרחב ומיקומם הם חשופים להצטברות אבק ולכלוך ולפגיעה פיזית מסוגים שונים (למשל, סופות הכוללות רוחות במהירות עשרות קמ"ש, העלולות להטיח בהם ענפים, ברד ועוד). פאנלים סולאריים מלוכלכים או פגועים מורידים את תפוקת החשמל של המערכת בצורה ניכרת. למרות שלרוב ניתן לבצע את התחזוקה גם בכוחות עצמכם, הדבר איננו מומלץ, מאחר ומדובר בעבודה בה יש לנקוט את אמצעי הזהירות הנדרשים לעבודה בגובה ובדרך ובחומרים שלא יזיקו לפאנלים.
- הקונסטרוקציה – במהלך בדיקת תחזוקה שוטפת נבדקת שלמות הקונסטרוקציה המחברת את הפאנלים לגג. כפאנלים, גם הקונסטרוקציה חשופה לפגיעות פיזיות שמקורן בנזקי מזג האוויר. בדיקה זו, אף היא צריכה להיעשות על ידי אנשי מקצוע בתחום, אשר יודעים בדיוק מה צריך לבדוק ומה עלולות להיות הנקודות החלשות של הקונסטרוקציה.
- בדיקת הממירים, ניקיונם ותקינותם – למותר לציין את חשיבותה של בדיקה מקצועית תקופתית כזו, שתפקידה לוודא שהממירים אכן עובדים כנדרש ושהחשמל שמייצרים הפאנלים אכן יהפוך לחשמל "שמיש".
- מערכת החשמל – בדיקת ציוד החשמל, המערכת והחיבורים, הינה בדיקה מקיפה ומדוקדקת, אשר צריכה להתבצע על ידי טכנאי חשמל מוסמך שהינו בעל הבנה במערכות דומות (מערכת אנרגיה מתחדשת / סולארית). בדיקה כזו כוללת בדיקת הארקות והתנגדויות, בדיקת מתחים מן הפאנלים ועד לממירים וגם ביקורת בטיחות חשמלית, הנדרשת על פי חוק החשמל.
לסיכום:
ככל מערכת, גם מערכת סולארית, משוכללת ויעילה ככל שתהיה, דורשת טיפול תחזוקה שוטף, על מנת שכל הרכיבים בה ימשיכו לתפקד כהלכה, ימצו את מרב היכולות שלהם ויפיקו את מקסימום האנרגיה שניתן להפיק. טיפול תחזוקה לקוי או כזה שאיננו מקצועי עלול ליצור נזקים יקרים לתיקון. לכן, הקפידו לבחור את החברה המתחזקת את המערכת הסולארית שלכם בקפידה ואל תתפתו לנסות לחסוך כסף ולבצע זאת בעצמכם.